Avancerad speedcubing metod – CFOP

CFOP? – Den snabbaste metoden att lösa Rubik’s kub på!

CFOP står för Cross F2l OLL PLL. Här får du veta hur hela metoden går till:

Cross – KorsetFile:CubeCross.svg

Detta första steg går ut på att lösa fyra kantbitar på en sida för att bilda ett kors. Vanligast är det att börja med vita sidan på grund av att de flesta guider som finns börjar med vit vilket gör det lättare att hänga med. Detta steget är det mest intuitiva steget. För att lösa korset brukar man inte använda algoritmer utan man utför det olika varje lösning. Korset går alltid att lösa på 8 eller mindre drag.

First Two LayersFile:F2LUp.svg

Detta steg går ut på att lösa de två första lagren samtidigt. Detta gör man genom att para ihop en hörnbit och en kantbit och sedan lägga ner det mellan rätt centerbitar. När man har lagt ner alla fyra par har man bildat två lösta lager tillsammans med korset i det första steget. Denna del tar längst tid att göra, men kan även ses som det roligaste steget eftersom man löser detta intuitivt. Det går självklart att lära sig algoritmer och olika tricks för detta också. Här kan du lära dig grunderna.

Orientation of Last LayerFile:OLL.svg

Detta steg går ut på att orientera alla bitarna på det översta lagret så att rätt färg pekar uppåt. När man gör detta ignorerar man de andra färgerna på översta lagret. Det finns  57 olika algoritmer för att orientera det sista lagret. På grund av att det finns så många olika OLL algoritmer brukar speedcubers börja med att lära sig 2 look OLL vilket betyder att man gör det i två steg. Med den metoden behöver man lära sig 7 till 10 algoritmer. Detta betyder dock att det kommer ta två algoritmer för att lösa detta steg. Alla 2 look algoritmer finner du här.

Permutation of Last Layer

Det sista steget går ut på att byta plats på de bitarna som sitter fel medan man behåller bitarna orienterade. Det finns 21 PLL algoritmer, men även detta steg går att lära sig i två delar – 2 look PLL. Det finns 6 stycken 2 look algoritmer. Notera att man inte förlorar på att lära sig 2 look versionerna för OLL och PLL eftersom 2 look algoritmerna ingår i fulla versionerna på 57 och 21 algoritmer. Lär dig 2 look PLL här eller tryck här för att lära dig alla PLL algoritmer.

När det finns guide på Cuboss för metoden finns länkarna här:

F2L – Videoguide

2 look OLL

2 look PLL

PLL algoritmer

 

 

7 kommentarer på “Avancerad speedcubing metod – CFOP

  1. Zoggman skrev:

    Ni måste verkligen fixa en video på CFOP. Jag har väntat ett tag men ni har inte släppt den. Jag hoppas bara att ni jobbar på den för att jag förstår inte ”First two layers”. Jag vill verkligen lära mig hur man ska göra.

  2. Tove skrev:

    Hej! Jag undrar om ni kommer att lägga ut alla OLL algoritmer? Det står någonstans att det ska komma men det har de inte gjort! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *