Vanliga frågor om kuben och speedcubing

Här svarar vi på alla dina frågor om kuben och speedcubing i form av ett kort svar och ett längre blogginlägg. Hittar du inte svar på din kubfråga så skriv en kommentar så ska vi ta hand om det!

Vad betyder 'pop', 'popping'?

När bitar fallit ut ur din kub har du precis varit med om en så kallad pop. Detta betyder inte att din kub har gått sönder, det går att sätta tillbaka bitarna igen och kuben kommer att fungera precis som vanligt. Om din kub poppar ofta går det att motverka, läs artikeln nedan!

Vad betyder 'corner twist'?

Corner twist betyder att ett hörn vrider på sig runt sin egen axel. Det går att motverka corner twists så att det inte händer lika ofta, läs mer om det i artikeln nedan.

75 kommentarer på “Vanliga frågor om kuben och speedcubing

  • Anton skrev:

   Du kommer förmodligen inte kunna slå världsrekord med nybörjarmetoden, eftersom den är lite enklare men också har en del onödiga steg. Med mer avancerade metoder kan man hoppa över vissa steg och ta genvägar vilket gör att lösningen blir mycket snabbare. Du borde kunna komma ner i 20-30 sekunder med nybörjarmetoden, men börjar du bli så snabb så borde du lära dig lite mer avancerade metoder.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Lukas. Det finns många olika metoder för 2×2. De snabbaste i världen använder faktiskt flera olika metoder beroende på blandningen. Så om du vill bli bäst i världen på 2×2 så får du nog lära dig fler metoder.

  • Viktor Strindell skrev:

   För att ett rekord ska vara giltigt enligt WCA så måste du göra det på kubtävling med en domare och WCA-blandning. Men om du sitter hemma och löser och funderar på om du ska räkna en specifik tid som ditt rekord eftersom blandningen var för lätt: Självklart kan du bestämma det själv, men i allmänhet är det inte accepterat om du inte använt en blandning från en kubtimer. Anledningen är att när man blandar för hand är det lätt hänt att man blandar den i mönster utan att man själv tänker på det. En kubtimer använder runt 25 drag för att blanda kuben, ett 180 graders drag räknas som ett drag (t.ex F2). Om du aldrig använt en kubtimer förut kan du kolla in den här: https://cuboss.se/timer/

  • Anton skrev:

   Hej Lukas,
   Vi har haft clock tidigare, men eftersom kvalitén inte var bra nog har vi tagit bort dem från shopen. Om du skulle vilja beställa en ändå så kan du göra det genom att kontakta oss via mail eller via vårt kontaktformulär.

 1. Lukas skrev:

  Är sheng shou skewb och square1 en av dom sämsta skewb och square1 kuberna eftersom dom är biligare än andra sådana kuber

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Linn. Jag vet inte om någon sådan information. Man tävlar ju inte i någon åldersklass. Alla officiella kubtävlingar anmäls till WCA och där skriver man också in sitt födelseår, så möjligtvis finns det någon sådan statistik sparad, men när jag kollade lite snabbt nu så hittade jag inte det. Du kan själv gå in och kika på World Cube Association. Det finns all möjlig rolig statistik där.

 2. Camilla skrev:

  Hej. När man ska klara steg 2 och ska matcha ihop kantbitarna som ska fixa korset så ibland så finns det ingen centerbit som matchar ihop med en kant
  bit. Om du förstår vad jag menar.

 3. Emanuel skrev:

  Hej jag funderar på att köpa en gans 365 v2 men när jag tittat på youtube så säger de flesta att den inte är så bra som jag trodde den skulle vara. Men tror du att gans 365 v2 är snabbare än en guo guan ? (lite osäker på hela namnet)

  • Anton skrev:

   Hej Alvar!
   De brukar kunna vara lite lösa ja, men oftast inte ”väldigt” lösa. Men du kan ju alltid spänna kuben genom att skruva på skruvarna på mitten av varje sida på kuben.

  • Simon.nilsson0227 skrev:

   fmc är en gren där deltagarna ska försöka lösa kuben få så få antal drag som möjligt och det får aldrig stiga över 80st och i fmc ska man skriva ner alla drag man gör kub rotationer räknas och måste noteras men dom ränas inte i ditt mean men räknas för att inte stiga över 80 drag och du har 1 timme på dig

 4. Emanuel skrev:

  Hej! Jag har tänkt att köpa en square-1, vilken skulle du rekommendera av QiYi och Moyu Weilong. Det värkar som att QiYi är bäst men många kubare säger att kärnan kan bli lös av sig självt så jag vet inte vilken jag ska ta.

  • Anton skrev:

   Det finns ingen kub som är objektivt bäst. Valk 3, Gans 356, Weilong GTS och GuoGuan Yuexaio är några av de bästa och populäraste kuberna vi har. Men det är subjektivt och beror på vem man frågar.

 5. Johannes skrev:

  hej jag tänkte köpa en Valk 3 av er. Jag undrar bara vad man bör använda för lube. Funkar det att köpa GANs liberala. eller ska man ha någon speciell? vad rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Johannes. Du kan använda vilket lube du vill. Det är inte så att ett sorts lube passar bättre specifikt till en sorts kub. Hittar man ett lube som man tycker om så funkar det oftast bra att använda i alla kuber. Särskilt om det är ett lätt lube som Gans Lube eller Maru Lube.

 6. Andreas skrev:

  Hej, jag är intresserad av 3×3-kub med magnet i, är detta något som finns i ert sortiment? Jag har inte lyckats läsa mig till det i shoppen, men samtidigt är jag för ny för att veta vilka kuber som har magnet och inte.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det finns ingen 3×3 med magneter som massproduceras ännu. Företaget Gan har nyligen börjat sälja en 3×3 där magneter är limmade för hand, därmed är det en lite dyrare kub. Vi på Cuboss jobbar för tillfället på att magnetisera kuber för hand med samma metod. Dessa kommer att dyka upp i shoppen lite längre fram. Kuben från Gans har vi inte fått in ännu, men det är på gång! Du får hålla utkik bland nyheterna här på Cuboss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *