Vanliga frågor om kuben och speedcubing

Här svarar vi på alla dina frågor om kuben och speedcubing i form av ett kort svar och ett längre blogginlägg. Hittar du inte svar på din kubfråga så skriv en kommentar så ska vi ta hand om det!

Vad betyder de olika förkortningarna inom speedcubing? (DNF, CR, UWR osv)

Eftersom det finns så många förkortningar och uttryck har vi gjort en guide där vi förklarar de som används mest.
Kolla in den nedan!

Vanliga uttryck och förkortningar inom Speedcubing

Det finns en mängd olika förkortningar och uttryck inom speedcubing som man kanske inte alltid förstår sig på. I artikeln kan du ta reda på vad de betyder.

Vilka Speedcubes är bäst?

Idag finns det mängder av kuber från många olika märken, som alla är bra. Vilken som är bäst kan variera från person till person. På länken nedan kan du hitta rekommendationer från några av Sveriges bästa speedcubers.

Speedcubers rekommenderar

På denna sida kan du se vilka kuber som några av Sveriges bästa speedcubers använder sig av. Det gäller alla WCA-pussel (exempelvis 2×2, 3×3 och Megaminx).

Vad betyder 'skära hörn' / 'corner cutting'?

Att en kub kan skära hörn innebär att man kan vrida på kuben trots att alla lager inte ligger i en perfekt linje. Det gör att man kan vara snabbare i sina lösningar, eftersomlägre precision krävs.

corner cutting
Vad betyder ”skära hörn” (corner cutting)

Corner cutting ("skära hörn" på svenska) är en vanlig speedcubing-term, och betyder att man vrider på kubens lager utan att de ligger i linje med varandra. Bra corner cutting kräver lägre precision, vilket tillåter snabbare drag. [...]

1 Comment

Vad betyder 'pop', 'popping'?

När bitar fallit ut ur din kub har du precis varit med om en så kallad pop. Detta betyder inte att din kub har gått sönder, det går att sätta tillbaka bitarna igen och kuben kommer att fungera precis som vanligt. Om din kub poppar ofta går det att motverka, läs artikeln nedan!

Vilken kub ska jag köpa?

Det finns många olika bra val beroende på vad du är ute efter. Vi rekommenderar att du tar en titt i vår köpguide.

Köpguide

Här hittar du en köpguide för dig som tycker det är svårt att välja bland mängden kuber som du finner i shoppen. Guiden täcker alla WCA-pussel.

Hur går det till på en kubtävling?

Det finns många olika frågor relaterat till kubtävlingar. Därmed har vi gjort en guide som går igenom allt om kubtävlingar. Se artikeln nedan.

En guide till kubtävling

På denna sida får du lära dig allt från tävlingsinstruktioner till anmälning och regler. Du finner också vanliga frågor och svar relaterade till kubtävlingar.

304 kommentarer på “Vanliga frågor om kuben och speedcubing

  • Anton skrev:

   Du kommer förmodligen inte kunna slå världsrekord med nybörjarmetoden, eftersom den är lite enklare men också har en del onödiga steg. Med mer avancerade metoder kan man hoppa över vissa steg och ta genvägar vilket gör att lösningen blir mycket snabbare. Du borde kunna komma ner i 20-30 sekunder med nybörjarmetoden, men börjar du bli så snabb så borde du lära dig lite mer avancerade metoder.

  • Carl skrev:

   Nej tyvärr det hade varit omöjligt att slå det oficiella världsrekordet med nybörjar metoden men du kan fortfarande slå världsrekordet för nybörjarmetoden

   Hälsningar Carl

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Lukas. Det finns många olika metoder för 2×2. De snabbaste i världen använder faktiskt flera olika metoder beroende på blandningen. Så om du vill bli bäst i världen på 2×2 så får du nog lära dig fler metoder.

  • Viktor Strindell skrev:

   För att ett rekord ska vara giltigt enligt WCA så måste du göra det på kubtävling med en domare och WCA-blandning. Men om du sitter hemma och löser och funderar på om du ska räkna en specifik tid som ditt rekord eftersom blandningen var för lätt: Självklart kan du bestämma det själv, men i allmänhet är det inte accepterat om du inte använt en blandning från en kubtimer. Anledningen är att när man blandar för hand är det lätt hänt att man blandar den i mönster utan att man själv tänker på det. En kubtimer använder runt 25 drag för att blanda kuben, ett 180 graders drag räknas som ett drag (t.ex F2). Om du aldrig använt en kubtimer förut kan du kolla in den här: https://cuboss.se/timer/

  • Anton skrev:

   Hej Lukas,
   Vi har haft clock tidigare, men eftersom kvalitén inte var bra nog har vi tagit bort dem från shopen. Om du skulle vilja beställa en ändå så kan du göra det genom att kontakta oss via mail eller via vårt kontaktformulär.

  • Shed skrev:

   Tjena Lukas! Om du kollar på Cuboss YouTube kanal kan du leta efter rescensioner på dem kuber och pussel du är intresserad av. Där får du förhoppningsvis all information du behöver 🙂

 1. Lukas skrev:

  Är sheng shou skewb och square1 en av dom sämsta skewb och square1 kuberna eftersom dom är biligare än andra sådana kuber

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Linn. Jag vet inte om någon sådan information. Man tävlar ju inte i någon åldersklass. Alla officiella kubtävlingar anmäls till WCA och där skriver man också in sitt födelseår, så möjligtvis finns det någon sådan statistik sparad, men när jag kollade lite snabbt nu så hittade jag inte det. Du kan själv gå in och kika på World Cube Association. Det finns all möjlig rolig statistik där.

 2. Camilla skrev:

  Hej. När man ska klara steg 2 och ska matcha ihop kantbitarna som ska fixa korset så ibland så finns det ingen centerbit som matchar ihop med en kant
  bit. Om du förstår vad jag menar.

 3. Emanuel skrev:

  Hej jag funderar på att köpa en gans 365 v2 men när jag tittat på youtube så säger de flesta att den inte är så bra som jag trodde den skulle vara. Men tror du att gans 365 v2 är snabbare än en guo guan ? (lite osäker på hela namnet)

  • Anton skrev:

   Hej Alvar!
   De brukar kunna vara lite lösa ja, men oftast inte ”väldigt” lösa. Men du kan ju alltid spänna kuben genom att skruva på skruvarna på mitten av varje sida på kuben.

  • Simon.nilsson0227 skrev:

   fmc är en gren där deltagarna ska försöka lösa kuben få så få antal drag som möjligt och det får aldrig stiga över 80st och i fmc ska man skriva ner alla drag man gör kub rotationer räknas och måste noteras men dom ränas inte i ditt mean men räknas för att inte stiga över 80 drag och du har 1 timme på dig

 4. Emanuel skrev:

  Hej! Jag har tänkt att köpa en square-1, vilken skulle du rekommendera av QiYi och Moyu Weilong. Det värkar som att QiYi är bäst men många kubare säger att kärnan kan bli lös av sig självt så jag vet inte vilken jag ska ta.

  • Anton skrev:

   Det finns ingen kub som är objektivt bäst. Valk 3, Gans 356, Weilong GTS och GuoGuan Yuexaio är några av de bästa och populäraste kuberna vi har. Men det är subjektivt och beror på vem man frågar.

 5. Johannes skrev:

  hej jag tänkte köpa en Valk 3 av er. Jag undrar bara vad man bör använda för lube. Funkar det att köpa GANs liberala. eller ska man ha någon speciell? vad rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Johannes. Du kan använda vilket lube du vill. Det är inte så att ett sorts lube passar bättre specifikt till en sorts kub. Hittar man ett lube som man tycker om så funkar det oftast bra att använda i alla kuber. Särskilt om det är ett lätt lube som Gans Lube eller Maru Lube.

 6. Andreas skrev:

  Hej, jag är intresserad av 3×3-kub med magnet i, är detta något som finns i ert sortiment? Jag har inte lyckats läsa mig till det i shoppen, men samtidigt är jag för ny för att veta vilka kuber som har magnet och inte.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det finns ingen 3×3 med magneter som massproduceras ännu. Företaget Gan har nyligen börjat sälja en 3×3 där magneter är limmade för hand, därmed är det en lite dyrare kub. Vi på Cuboss jobbar för tillfället på att magnetisera kuber för hand med samma metod. Dessa kommer att dyka upp i shoppen lite längre fram. Kuben från Gans har vi inte fått in ännu, men det är på gång! Du får hålla utkik bland nyheterna här på Cuboss.

 7. Pege skrev:

  Hej! Jag undrar vilken speedcube som rekommenderas till en nybörjare som precis lärt sig lösa rubiks kub 3×3. Jag tänker någon bra men lätthanterlig som inte behöver ställas in eller meckas med. Har kollat på Gans 357, Dayan Zhanchi, Valk 3. Bra val?

  • Anton Strindell skrev:

   Hejsan!
   Det är bra tänkt, särskilt Valk 3 är en fantastiskt bra kub. Gans 357 är också bra, men det är en lite äldre modell så den har inte en lika modern design som Valk 3 och är därför lite sämre. Dayan Zhanchi var en gång den bästa speedcuben, men nu är den så gammal så den är egentligen inte aktuell om man inte ute efter den specifikt. Jag skulle rekommendera Valk 3, och möjligtvis MoYu Aolong V2 som är vår populäraste kub.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Silikonspray fungerar ganska bra i kuber, men det finns två nackdelar med det. Först så är det lite jobbigt att hantera, när man sprayar in det i kuben brukar det komma alldeles för mycket, det rinner igenom kuben och allt blir kladdigt. Den andra nackdelen är att det luktar ganska mycket, vilket jag inte tycker är trevligt. Personligen använder jag Maru lube, det är liknande, alltså att det är låg viskositet och får kuben att bli snabbare precis som silikonspray. Fördelen är då att du lätt kan få ut bara en eller två droppar och så luktar det ingenting.

 8. fabian skrev:

  hej jag köpte en speedcube föra året och jag undrar om det finns någon garanti eller nått för det går inte o laga för den orange sidan har plasten gått sönder på och jag undrar om jag måste köpa en ny eller om det finns någon garanti mvh fabian

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Fabian. Vi har ett års garanti på våra produkter. Detta gäller garantifel som t.ex fabrikationsfel eller skada som uppstått i frakten. Vanligt slitage täcker inte garantin.
   Vi har reservdelar att köpa om du t.ex råkat bryta av ett hörn. Vill du köpa en reservdel så kan du kontakta oss via kontaktsidan så får du hjälp.

 9. Oliver Carlsson skrev:

  När kommer moyu LingPo rosa stickerless 2×2 och Shengshou master pyraminx in i lager? Kan ha stavat fel på 2×2 men hoppas ni förstår ändå

 10. Robin Kottukkal skrev:

  Hej jag beställde en fidget spinner LED men den snurrar bara i 6 sekunder. men om jag tarbort delarna som man håller i, då snurrar den 30 sekunder+. Men det är något fel på den tror jag

 11. Oliver Carlsson skrev:

  Jag bästälde en X-man pyraminx stickerless i onstes kväll kommer kuben idag för det står bästel idag och leveransen skickas på måndag kommer min kub idag?

 12. Melker skrev:

  Hej! Algoritmen M2 U M2 U2 M2 U M2 fungerar inte på min Aolong V2 när jag ska rätta till kantbitarna i sista lagret, är det något fel på kuben?

 13. Olle skrev:

  Hej, undrar bara om den här cubing classroom gift Box om det är klistermärken som på dom äldre Rubiks original kuberna. MVH Olle Wahlberg

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Olle,

   Cubing CLassroom gift box finns med svart plast och klistermärken på, precis som på en Rubik’s kub original. Den finns också att köpa i Stickerless, där själva plasten är färgad istället för klistermärken.

 14. Emilia skrev:

  Hej! Jag har en fråga…
  Jag är väll ganska ny på speedkubing, vill gärna önska en bra 3×3 i julklapp. Några förslag??
  Kuben ska gärna vara en stabil kub som är snabb och inte poppar. Snittar kanske 35-40 sekunder (inte så bra men). Funderar över en ’Gans 356 air (master edition) vad tycker du.. PS din YT äger.

 15. Emilia skrev:

  Hej!
  Jag är väll ganska nybörjare på speedcubing och vill jätte gärna ha hjälp med att hitta en speedcube. Har köpt en Valk 3 stickerless för ganska länge sedan och tycker att det skulle vara roligt med lite variation av kuber. Har ni några förslag på en bra speedcub. funderar kanske på en ’Gans 356 air (master edition)’ eller en ’GouGouan yuexiao 3×3’ Vill ha en kub som är snabb stabil ganska luftig och tyst helst.. MVH Emilia från Umeå

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej,

   Skriv ett mejl till oss via kontaktsidan. I mejlet specificerar du vilket bit du ska ha precis som du gjort här. Skriv också adressen som biten ska skickas till. Vi tar 32 kr för reservdelar inklusive frakt.

 16. Emilia skrev:

  hej!
  har en fråga …. undrar vilken 2×2 jag borde köpa. Vill gärna ha en magnetisk, det funkar utan också. Kanske vill ha en GouGouan xingHen M 2×2. Har ni några förslag???

 17. Pontus S. skrev:

  Hej! Jag har börjat syssla lite med modding, och använde till mitt förra mod en Rubik’s 1.0 (så att säga) som låg och skräpade hemma. Då den nya 2.0:an har en ballcore så är den inte jättebra liksom, och vill gärna hitta en bra kub som inte är så anpassad för att vara snabb, utan en som har så räta bitar som möjligt (som i gamla Rubik’s versionen) och därför mest optimal till att modda. Har ni något som skulle passa till detta eller ska jag leta upp begagnade Rubik’s 1.0:or? (Jag har tänkt ha en kub som allround till olika mods så det bästa vore att hitta någon bra här!)

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det var ganska många år sedan någon släppte en kub med samma klumpiga form som en Rubik’s. Du skulle kunna googla eller kolla på Youtube för att se vad de som moddar brukar använda. Det finns säkert någon kub som är lättare att få tag i en än gammal Rubik’s. Men troligtvis inte från Cuboss eftersom vi satsar på de moderna kuberna.

 18. Anna Olsson skrev:

  Hej!
  När får ni hem fler vita mefferts gear shift?
  Kan jag lägga en beställning på varan trots att den är tillfälligt slut? (Som en reservation) Mvh Anna

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Anna,
   Tyvärr är de vita inte under produktion för tillfället så vi kan inte få tag i nya. Enligt leverantören kan de bli tillgängliga igen längre fram, men jag kan inte få ett datum.
   Eftersom jag inte kan garantera att nya kommer in så är en reservation inte lägligt. Svart variant går självklart bra att beställa.

 19. Levi jonsson skrev:

  Hur många pussel måste man kunna lösa för att vara med på en kubtävling.
  Får man välja att bara tävla i 3×3

 20. Elin skrev:

  Kan man tävla i vanlig 3x3x3 med en kub som är mindre än originalet? Har små händer och korta fingrar så jag funderar på att köpa en sån

 21. Isakswahn skrev:

  jag vet inte varför men min fråga är borta, så jag frågar den igen: jag köpte en 3×3 MoYu Aolong V2 (mörka färger, stickerless) och jag undrar om den går att ha under vattnet utan att bli förstörd

 22. Rebecca skrev:

  Hej! Årdnas det tävlingar i finland? Jag bor i finland och jag undrar om ni vet var de årdnas eller känner till någon hemsida där man kan kolla upp var och när tävlingar årdnas. Eller någon app eller något liknande

 23. Hannes skrev:

  Hej,
  Jag vill börja lösa kuben med en hand men min weilong GTX är lite för stor i min hand. Vilken kub rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om du vill att den ska vara bara lite mindre så kan du köpa en Valk 3 som är 5.55 cm. Vill du att den ska vara mycket mindre så kanske Cubing classroom 50 mm eller Valk 3 mini (50mm).

 24. Gabriel skrev:

  Min Thunderclap v2 kan inte corner cutta 45 grader och jag har testat att göra kuben lösare men det hjälper inte och den bara poppar då, finns det något jag kan göra?

 25. Gabriel skrev:

  Min Thunderclap v2 kan inte corner cutta 45 grader och jag har testat att göra kuben lösare men det hjälper inte och den bara poppar då, finns det något jag kan göra??

 26. Rebecca skrev:

  Vilka kuber är lättast att lösa? Letar efter lämpliga kuber till en 12-åring och en 8-åring (de har testat 3×3 och kunde lära sig några steg i nybörjarmetoden ganska snabbt men jag tror den tar för lång tid för att vara intressant än). Letar även efter någon som passar ännu yngre barn, som nästa steg efter Rubik’s bear. Tips?

 27. levi jonsson skrev:

  Jag köpte en kubtimer för 9 månader sedan. Jag har använt den flitigt. Nu visas ingenting på skärmen. Jag har provat att byta batterier så det är inte det som är problemet. Då borde jag få en ny va?
  Hälsningar Levi

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Båda två är riktigt bra och jag skulle säga att det handlar om preferens. Jag personligen föredrar GTS2. Men gillar du den lätta, luftiga känslan och vill ha en kub som går på moln så hade jag rekommenderat GAN.

 28. Theo Nyström skrev:

  Vilken 5×5 kub ska jag köpa? Jag vill ha en luftig kub som är lätt att vrida på. Jag undrar också vilken square-1 jag ska köpa.

  • Viktor Strindell skrev:

   Mina 5×5-rekommendationer är: Aochuang GTS 5×5 M, Wushuang 5×5 och Yuxin 5×5. I den ordningen. Så frågan är vad du vill lägga ner på en 5×5. När det gäller Square-1 så X-Man Volt eller Qiyi Sq-1.

 29. Higo skrev:

  Hej! Jag har fått en kub av min vän men jag vet inte vad kuben heter. Hade ni kunnat hjälpa mig med det.

  • Anton Strindell skrev:

   SM fungerar som andra kubtävlingar, och därför anmäler man sig också på samma sätt som man anmäler sig till andra kubtävlingar. Tävlingen kommer publiceras på WCA (worldcubeassociation.org) i förväg, och man kan anmäla sig på tävlingens sida där.
   Ibland går det även bra att anmäla sig direkt på plats där tävlingen hålls, men eftersom antalet platser är begränsat brukar det vara bäst att anmäla sig i förväg. Årets SM hölls förra veckan, så tyvärr måste du vänta till nästa år för att få en chans att delta på SM.

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Emil,
   Du kan se vilket division du ligger i på cuboss.se/topplista, och för att vara med i topplistan behöver man ha tävlat i en officiell WCA-kubtävling.
   Årets divisioner är inte slutgiltiga, så just nu kan du köpa en divisionströja för din placering 2018.

   • Emil andersson skrev:

    Hejsan jag har en fråga till! Ska jag köpa en GTS aofu m eller en shadow m??
    Inte en spark alltså en shadow.
    Har ingen större kub än 5×5 men jag vet inte villenjag ska köpa!

 30. Tekken skrev:

  Hej, hur länge har det tagit er att lösa kuben första gången utan hjälp (ni som nu lyckats med detta)? Med ”hjälp” menar jag att ta del av information om hur andra löst kuben. När jag frågade runt om detta verkar det som ingen löst kuben själv eller så förstår de inte ens frågan och ger något orimligt svarar som 1 timme. Enda referensen jag hittat är att skaparen tog 1 månad på sig vilket låter ganska snabbt i mina öron (men han har åtminstone inte kunnat fuska).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *