Världens snabbaste speedcubes?

speedcubesDet finns hundratals olika speedcubes. Vilken är då snabbast? Den frågan är ganska komplex. Låt oss ta en titt på vilka faktorer som spelar in när vi söker snabba speedcubes.

1. Kan kuben “skära hörn“?

En av de viktigaste faktorerna är om kuben kan “skära hörn” (engelska: cut corners). Kan kuben skära hörn så betyder det att du kan vrida ett lodrätt lager utan att det översta vågräta lagret ligger i linje med de andra lagren. Om du vridit på en Rubik’s kub så har du märkt att den inte kan skära hörn alls. Med exempelvis en Dayan Zhanchi kan du vrida på det högra lagret även om det översta lagret ligger 45 grader fel.

2. Poppar kuben?

När man kollat hur bra kuben kan skära hörn vill man veta om kuben “poppar”. Att en kub poppar betyder att den faller isär eller några bitar faller ut ur kuben när man vrider den snabbt. Det går riktigt fort när man speedcubar och en kub som inte är gjord för speedcubing kommer förr eller senare att sprängas så bitar flyger åt alla håll — den poppar!

3. Kan man justera kuben?

Friktionen är förstås ännu en avgörande faktor för hur snabb en kub är. Speedcubers smörjer sina kuber med silikon för den ska  bli så snabb som möjligt. En original kub från Rubik’s kan faktiskt bli ganska snabb när man har smort den med silikon, men väldigt få använder Rubik’s för speedcubingeftersom de inte kan skära hörn och därför att man kan inte justera dem. En bra speedcube kan man nämligen själv öppna och justera. Man drar åt eller löser upp för att ge kuben olika egenskaper. Om man lättar på justeringsskruvarna så kommer kuben att gå lättare att vrida på och därmed bli snabbare. Den kommer också att kunna skära hörn lite bättre. Nackdelen med att lätta på justeringen är att kuben poppar lättare. Man vill alltså hitta en balans där kuben går lätt, kan skära hörn bra, men ändå vara stabil och inte poppa. Vissa gillar lös justering och andra gillar stabila kuber. En bra speedcube är lätt att justera efter användarens smak.

Vilken är bäst?

Det kommer hela tiden ut nya kuber och de känns alla olika. Även om man köper fem kuber av samma märke så känns de inte exakt likadana att lösa. Eftersom speedcubers tycker så olika så används massor med olika kuber även bland de bästa inom sporten och ständigt kommer nya bättre versioner och nya fabrikat.

Några exempel på populära gamla kuber är Shengen och Alpha kuberna. Shengen f2 var en av de populäraste kuberna innan Dayan kom. Dessa används dock fortfarande eftersom många gillar känslan i dem. Den stora skillnaden på gamla och nya speedcubes är att de nya kan skära hörn väldigt mycket bättre utan att poppa.

Det är alltså en fråga om tycke och smak och vad man är van vid. Precis som i andra sporter så vill man använda den utrustning som passar bäst till den egna stilen och den utrustning som tillåter egna justeringar för att den ska passa så bra som möjligt. Alla använder inte samma kuber även om vissa kuber är populärare än andra.

Dayan kuberna tog över marknaden med storm när de kom ut med nya extremt bra versioner som kunde skära hörn långt över vad de gamla kunde. Dayan Guhong var deras första riktigt populära kub och används än idag av vissa speedcubers. Efter det kom Dayan LingYun, Dayan LunHui, Dayan Zhanchi och deras senaste kub i skrivande stund Dayan Panshi.

Dayan Zhanchi var den första kuben som lätt kunde skära igenom 45 grader utan att poppa och är den populäraste speedcuben i världen idag. Kuben har en speciell mekanism som använder något de kallar torpedos som är små bitar inne i kuben som gör att den är väldigt svår att poppa. Förutom detta är kuben självklart väldigt snabb och har en skön känsla som många tycker om. Nuvarande världsrekord gjordes med denna kub.

Dayans sjätte modell, Dayan Panshi, har inte nått samma popularitet, troligen på grund av att den inte kan skära hörn upp till 45 grader. Panshi kan skära hörn upp till cirka 30 grader och sägs vara lite snabbare än Zhanchi, och eftersom man sällan skär hörn upp till 45 grader så är det ändå många som uppskattar den nya Panshi. Återigen, det är upp till stil, tycke och smak.

Nuförtiden finns det flera olika kuber som kan skära hörn upp till 45 grader och är mycket bra i allmänhet men absolut populärast är Dayan kuberna. Det finns egentligen bara en kub som sägs vara lika bra eller bättre än Dayan Zhanchi och det är Fangshi Shuang Ren – en ny kub som har en unik mekanism som fungerar väldigt bra. Kuben kan skära hörn upp till 45 grader utan att poppa precis som en Dayan Zhachi. Båda kuberna är extremt bra och det är upp till användaren att välja vilken som passar bäst för sitt eget speedcubande.

Här är en lista på de populäraste speedkuberna just nu (26 Okt, 2013):

  • Dayan Zhanchi – Kuben är kvick och har en ryckig känsla. Kuben skär hörn mycket bra och poppar sällan. Kuben låser sig nästan aldrig.
  • Dayan Panshi – Kuben har en klickig känsla och rör sig mjukt och smidigt. Den skär hörn mycket bra men poppar ofta. Om kuben har torpedos låser den sig ibland.
  • Dayan Guhong –  Kuben rör sig mjukt, smidigt och är mycket snabb. Den skär igenom hörn bra och poppar sällan. Den låser sig nästan aldrig.
  • Fangshi Shuang Ren – Kuben är snabb och flyter på lätt och smidigt. Den skär hörn mycket bra, poppar inte och låser sig nästan aldrig.
  • Alpha V (A) – Kuben känns krispig, låter mycket och är snabb. Den skär igenom hörn bra, men poppar och låser sig ibland.
  • MoYu HuanYing – Kuben är snabb, lätt och krispig och skär hörn utan problem. Kuben poppar inte och låser sig nästan aldrig.
  • Shengshou Aurora – Kuben rör sig mycket lätt, smidigt och är mycket snabb. Den skär hörn mycket bra och låser sig nästan aldrig.
  • V-Cube – Kuben har en krispig känsla och skär igenom hörn bra. Den poppar inte men låser sig ganska ofta.
  • WitJong (C) – Kuben är snabb och har en krispig känsla. Den skär igenom hörn mycket bra och poppar inte men låser sig ganska ofta.

Ett bra tips är när du ska köpa speedcube är att kolla speedcube reviews på Youtube. Det är svårt att beskriva speedcubes egenskaper i text, så att få se kuberna användas i en video gör det lättare att välja. Lycka till!

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

Bästa kuberna (Speedcubes) 2023

Vi har haft ännu ett bra år med många nya fantastiska Speedcubes. Nedan följer vår...

Cuboss Open 2023 & resultat

Hej allesammans! Nu har några dagar gått sedan Cuboss Open 2023, så det är dags...

2 Comments

32 kommentarer på “Världens snabbaste speedcubes?

  1. Alexander skrev:

    Jag har köpt 2 kuber en moyu 2020 och moyu meglevel kan du je en resemshon på dem kuberna cubos yuotube

  2. Viggo skrev:

    Hej jag undrar vilken som är den bästa 3×3 som ni säljer
    Och vad cuboss kuberna 3×3 är för något det är ju en annan kub men med cuboss märke och dem heter cuboss
    Sista frågan vilken 3×3 kub är din man Viktor Strindell det kanske inte är någon som ni säljer men ändå
    Svara gärna

    • Viktor Strindell skrev:

      Hej Viggo!
      De populäraste kuberna just nu är GTS2, GTS2 M, Valk3, Gans Air och Gans Air UM. Jag skulle inte påstå att någon av dem är bäst, alla är riktigt bra.
      De kuber som vi kallar Cuboss är kuber som är modifierade av oss. Vi har limmat fast magneter i dem för att de ska prestera bättre.
      Min main 3×3 är Cuboss Weilong GTS M.

  3. Gustav skrev:

    Jag har en rubiks speed cube och snittar runt 55 sekunder, mitt rekord är 43:83. Jag andvänder mig av f2l (inte så bra på det, får ungefär samma tider som med nybörjarmedoten.) 2 look oll (kan alla algoritmer utom en.) och 2 look pll. Hur mycket jag än tränar kommer jag inte framåt eftersom att min kub låser sig ofta och inte har så bra cornercutting, har smörjt den. Borde jag köpa en ny kub och isåfall vilken? Tacksam för svar inom kort!!

  4. daniel.osterberg03 skrev:

    får man med klistermärken i en Gans 356s v2 master editor? Har bestält en och den har inte kommit än. Vill veta bara?

  5. Valdemar skrev:

    Hej!Jag har köpt en Moyu aolong gt och har hört att moyu aolong v2 som är den förra versionen är bättre än gt:n tacksam för ett svar!!

    • Viktor skrev:

      Det är ganska många som tycker det, men det är ju en smaksak. Jag har inte använt GT särskilt mycket, men av mina tester som jag gjorde så skulle jag säga att GT är snabbare. Många tycker att det är en viktig egenskap. Jag tycker om Aolong V2 mer för att den är lite stabilare och lättare att hantera. Många har problem med corner twists på Aolong, vilket kan vara värt att tänka på. GT versionen har kantiga hörnbitar för att lösa detta problem.

  6. Tobias skrev:

    Hej, jag har hållt på med kub i ett par månader och har ett average på 40 sekunder. Tycker du att jag ska byta till f2l och oll och pll?

    • Viktor skrev:

      Hej Tobias, kul att du har börjat med speedcubing! 🙂

      Jag tycker definitivt att du borde börja lära dig CFOP. Att lösa kuben på 40 sekunder med nybörjarmetoden är riktigt bra – och det är svårt att bli mycket snabbare än så med den metoden. Med CFOP kan du halvera antalet drag du gör under din lösning, vilket betyder att du kan komma ner i 20 sekunder snitt utan att bli snabbare i fingrarna. Dock kräver det mycket träning. Jag rekommenderar även f2l för att det är en mycket roligare metod. Istället för att memorera ett fåtal algoritmer som man utför om och om igen får man faktiskt tänka lite själv när man löser f2l. Det gör att metoden blir mycket roligare i längden. 🙂

      Jag rekommenderar att du börjar med att lära dig i den här ordningen:
      F2l – Oroa inte dig över att du får lite sämre tider i början, det tar ett tag att bli snabb. Men när du är bra på f2l är det helt klar värt det.
      Korset – Se till att du gör korset på ett bra sätt. Korset går alltid att lösa på 8 eller färre drag. Du borde också göra korset på undersidan – finns bra videos på detta!
      2 Look OLL – Du kan läsa om det mer här på cuboss under Avancerad speedcubing metod – CFOP.
      2 Look PLL – Du kan läsa om det mer här på cuboss under Avancerad speedcubing metod – CFOP.
      PLL – Du sparar mer tid på att lära dig alla PLLs än att lära dig alla OLLs om du redan kan 2 look versionerna.
      OLL – Till sist kan du lära dig alla OLLs. Det finns 57 stycken och du behöver inte stressa det här steget. Om du redan kan 2 look OLL kan du vara riktigt snabb ändå. Hela OLL är väldigt många algoritmer att lära sig för att tjäna 1-2 sekunder.

      Lycka till, om du har fler frågor är det bara att skriva! 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *