Vad är en Speedcube?

Nu när sporten speedcubing har tagit fart så kanske du har hört talas om speedcubes. Så vad är en speedcube egentligen? Förkortat skulle man kunna säga att det är snabba kuber som går lätt att vrida på. Men det är faktiskt ganska många aspekter som gör att en speedcube blir ett måste om man ska lösa Rubik’s kub riktigt snabbt. Tänk dig en racerbil. Det är inte bara att den är snabb som skiljer sig från en vanlig bil, det handlar också om väggrepp, form och acceleration. Nedan listar jag upp sex olika punkter som man brukar ta hänsyn till när man ska hitta en riktigt bra speedcube.

En speedcube är snabbare än en vanlig kub

Det första du kommer att märka när du vrider på en Speedcube jämfört med en vanlig Rubik’s kub är att den är väldigt lättvriden. Därmed kan du vrida på kuben väldigt snabbt. Man har kommit en bra bit när det gäller att minska på trycket och friktionen i kuben för att göra motståndet så litet som möjligt. Dessutom är de ofta smorda med silikon internt för att minska friktionen ännu mer.

Se GIF för en jämförelse i snabbhet mellan en Rubik’s kub original och en Speedcube.

En Speedcube kan skära hörn

På en vanlig kub så behöver alla bitar vara i linje med varandra för att man ska kunna vrida på ett lager. När man ska lösa en Rubik’s kub snabbt så blir det väldigt svårt att ha exakt precision mellan de olika dragen. En speedcube kan skära hörn, vilket betyder att du kan börja med nästa drag innan du har vridit klart det tidigare draget. Med andra ord behöver du inte vara så exakt med dina drag.

Se GIF för att se hur det går när man försöker skära hörn på en Rubik’s original jämfört med en Speedcube.

Poppar kuben?

När man tillverkar en speedcube så vill man ha så lite friktion som möjligt inuti kuben för att den ska gå lätt att vrida på. För att åstadkomma det drar man inte åt skruvarna i kuben lika hårt som man gjorde på originalet. Fördelen med det är att trycket och friktionen i kuben minskar, vilket gör den snabbare. Däremot kan det också leda till att kuben poppar, som det kallas när kuben faller isär eller några bitar faller ur kuben.

Utvecklingen har gått snabbt framåt de senaste åren och dagens 3×3 speedcubes poppar inte längre. Men när det gäller andra modeller som t.ex 2×2 eller större kuber som 4×4 så poppar de fortfarande kuber ibland. Vissa är mer resistenta mot popping än andra.

OBS! Kuben går inte sönder när den poppar, det är bara att sätta ihop den igen. Du kan läsa mer om popping här.

Låsningar

Ibland kan man uppleva att kuben låser sig. Detta betyder oftast inte att kuben fastnar helt så att den inte går att vrida på, det är snarare så att kuben hackar till och inte går mjukt under ett drag. Det kan leda till att du får lite sämre tider jämfört med en kub där alla dragen flyter på mjukt och smidigt så att du aldrig behöver stanna upp.

Se vår GIF på hur det kan se ut när en kub låser sig.

Får kuben corner twists?

Ännu en bieffekt av att speedcubes inte är hårt åtdragna (för att de ska bli snabba) är att hörnbitarna på kuben kan snurra runt sin egen axel. Dvs att biten vrider på sig utan att byta plats. När man vrider på kuben snabbt och utför olika fingertricks så kan det hända att man råkar vrida på en hörnbit av misstag. Då går kuben inte längre att lösa förrän man vridit tillbaka hörnet igen. Detta kan medföra förvirring och extra tid för dig som vill lösa kuben snabbt. Här kan du läsa mer om corner twists och ur man löser problemet.

Speedcubes går att justera

Något som alla speedcubes har gemensamt är att de går att justera. Detta gör man genom att dra åt eller släppa efter skruvar som man finner i kuben. Justering av kuben kan påverka de ovanstående punkterna ganska mycket. Du kan läsa mer om justering här.

Hitta en kub med rätt känsla

Sist men inte minst är känslan i kuben. Olika modeller som har ungefär samma prestanda när det gäller t.ex hur snabb den är och hur bra den skär hörn kan ändå kännas helt olika varandra beroende på mekanismen inuti kuben. Vissa speedcubes känns mjuka som om det skulle vara sidentyg inuti dem och andra känns raspiga. En del kuber är mer ihåliga, vilket är modernt nu för tiden och kuben känns lättare och luftigare, andra kuber är kompakta och känns mer robusta. Vikten kan också variera bland de olika modellerna.

När det gäller känslan i kuben så finns det inget som är objektivt rätt eller fel, vi alla har olika tycke och smak. När det gäller moderna 3×3-speedcubes så finns det väldigt många kuber som har riktigt bra prestanda och därmed handlar det mycket om att hitta rätt känsla i kuben. När det gäller större kuber så finns det fortfarande mycket utrymme för förbättring och därmed blir det viktigare med prestanda, t.ex snabbhet och corner cutting.

Välj en Speedcube i rätt storlek

Om du har små händer så kanske en vanlig kub känns lite klumpig. Därför har tillverkarna skapat speedcubes i flera olika storlekar så att du kan hitta en bra kub just för dig. En original Rubik’s kub är 57 mm. Numera är det vanligt att speedcubes tillverkas i 56 mm som standard, men det finns även både mindre och större kuber.

Var köper man Speedcubes?

Du behöver inte leta länge. Cuboss är nämligen störst i Sverige på Speedcubing och har ett stort utbud av grymma speedcubes. Vi har även kuber och kubtillbehör under vårt egna märke som används av några av Sveriges snabbaste speedcubers. Nedan finner du länkar som hjälper dig att välja rätt kub.

 

Köpguide

Klicka här för att komma till vår köpguide.

 

Speedcubers rekommenderar

Här kan du se vilka speedcubes som används av proffsen idag.

 

Shop som säljer Speedcubes

Vill du söka efter en speedcube på egen hand så kan du välja mellan hundratals kuber i vår shop.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *